Korkean osakepainon perustelu & salkkuchekkaus 7/2021

Ovatko riskit kasvaneet ja tuotto-odotus pienentynyt?


Onko sijoittajien riskinottohalukkuus riistäytynyt käsistä? Yhä kaukaisemmat tulevaisuuden kassavirrat otetaan huomioon arvostustasoissa, eikä niihin liittyvää riskiä välttämättä lasketa mukaan. Spekulatiiviset sijoituskohteet kiinnostavat yhä suurempia joukkoja, listautumistanteja tehtaillaan ennätysvauhtia ja velkarahalla sijoittaminen on edelleen lähes ilmaista (ja siksi myös ennätyksellisen suosittua). Onko tämä New Normal, vai palataanko joskus maanpinnalle?

Maailmanlopunhuutelijoita ja romahduksen odottelijoita on varmasti löytynyt heti finanssikriisin jälkeisen nousukauden alettua, ja kurssien noustessa yhä korkeammalle historialliseen tasoonsa nähden, ei se joukko varmasti ainakaan pienene. Mutta missä vaiheessa sykliä olemme? Yhtiöt takovat ennätyslukemia ja huippuparannuksia koronan runtelemaan viime vuoteen verrattuna, mutta silti, tulosjulkistusten kurssireaktioiden perusteella sijoittajat odottavat joskus vielä murskaavampia voittolukemia, kuin mitä yhtiöt kertovat. Optimismi ja odotukset ovat siis korkealla. 

Toisaalta, sille on selvät syyt. Markkinat ovat päässeet yli koronan aiheuttamasta uhasta, ja tulosten perusteella niin on reaalitalouskin joitain toimialoja lukuunottamatta (etenkin matkailu ja tapahtumat). Selvästä elpymisestä huolimatta esimerkiksi EKP ei kerro nostavansa ohjauskorkotasoa. Minäkin, hyvin suppeasti taloustiedettä lukeneena, ymmärrän että se johtaa talouden ylikuumenemiseen. 

Nämä indikaattorit saavat oman mututuntumani varsin skeptiseksi osakemarkkinan tarjoamista tuotoista lähitulevaisuudessa; onko aika kasvattaa käteispainoa? Kolikon kääntöpuolella on käteistä syövä inflaatio, joka on näyttänyt kiihtymisen merkkejä. "Varmoja" sijoituskohteita, jotka tarjoaisivat muutamien prosenttien vuosittaista tuottoa, ei myöskään meinaa löytyä. Ainakaan omassa tapauksessani käytettävissä olevalle määrälle pelimerkkejä; isompana pelurina alkaisin ehkä harkitsemaan sijoittamista johonkin kiinteään, kuten metsään tai asuntoihin.

Mitä teen?

"Time in the market beats timing the market" - sanoi joku viisas, joskus. Todennäköisyydet parempaan tuottoon eivät ole markkinaromahduksen ajoitusta veikkaavan puolella. Olen tästä samaa mieltä, mutta nykyiset arvostustasot eivät myöskään juuri houkuta minua lappamaan lisää rahaa osakkeisiin. Olen tyytyväinen nykyiseen salkkuuni, ja seuraavat kuukaudet tulen todennäköisesti kasvattamaan käteispainoani, jonka todennäköisesti tulen sitten hassaamaan johonkin lupaavaan listautumisantiin tai edulliselta näyttävään osinkokoneeseen. En suunnittele myyväni, ellei jonkin omistukseni näkymät muutu olennaisesti huonompaan suuntaan. Olen miettinyt suurimpien omistusteni höyläämistä tasapainoisemmin hajautetun sijoitussalkun saavuttamiseksi, mutta toistaiseksi olen pitänyt näppini irti myyntinapilta. "Let your profits run", kuten toinen kliseinen mantra ohjeistaa. 

Lopuksi suljen suuni ja näytän rahat. Tässä salkkukatsaus, 7/2021.Yhteensä: 23 099€ (+1 362€ viime kerrasta, 2kk sitten)Juurikaan peliliikkeitä en ole kesän aikana tehnyt. Osallistuin varsin lupaavan kuuloiseen Spinnovan osakeantiin ja antipotin jäädessä pieneksi kahmin osaketta vielä ensimmäisinä kaupankäyntipäivinä lisää. Mielestäni se on oikein potentiaalinen suomalainen kasvuyhtiö, ja yhteistyöt esimerkiksi Adidaksen ja Marimekon kanssa saivat minut vakuuttumaan lupaavista tulevaisuuden näkymistä. Muuten salkkuni on pysynyt samana. Pääomaa en ole toistaiseksi pystynyt lisäämään, enkä näe sen kanssa varsinaista kiirettä. Defensiivisinä osingonmaksajina Nordea ja Raisio ovat ainoat potentiaaliset ostot, joita punnitsen tulevaisuudessa; Raisio alkoi kiinnostaa Verso Foods -oston jälkeen. Samalla toimialalla myös Fodelia ja Apetit ovat päätyneet seurantaani. 


OSINGOT?

Sama tilanne kuin viimeksi. Ennuste näyttää 432€, joka on reilusti alle 600€ vuositavoitteeni. Ensi vuoden tavoite, 1 352€ osingoissa vaikuttaa myös nyt hieman utopialta, mutta ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu. Ensi vuoden osinkokertymä 1 352€ vaatisi nykyiseltä 23 000€ salkulta n. 5,9% osinkotuottoa; hieman liian korkea, mutta eri yhtiövalinnoilla lähes saavutettavissa nykyisellä pääomamäärällä. Salkun tämän vuoden osinkotuottoprosentti on noin 1,88%, joka taas on nuoreen ikääni nähden minulle varsin sopiva. Korkeaa osinkoa maksavien yritysten lisäksi tavoite on valita salkkuun yhtiöitä, joiden tulos kasvaa ja sen mukana myös vuosittainen osinko. 25 000€ arvoinen salkku voisi olla sopivan pyöreä tavoite loppuvuodelle. Lyhyen aikavälin kurssi- tai suhdannemuutokset tosin tekevät tällaisista tavoitteista täysin turhia, mutta huvin, urheilun ja itsensä motivoimisen vuoksi nämäkin ovat ihan hauskoja etappeja. 

Ensi kertaan!

- Sojoittaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden ensimmäinen salkkukatsaus! Miltä näyttää rytinän jälkeen?

Parhaat osakkeet vuodelle 2021!

Salkkukatsaus, 9/21