Vuoden ensimmäinen salkkukatsaus! Miltä näyttää rytinän jälkeen?


Vuoden 2022 ensimmäinen salkkukatsaus!


Huhhuh, mikä alkuvuosi! Vaikka blogin puolella on ollut vähän hiljaisempaa, markkinoita olen seurannut sitäkin aktiivisemmin. Nousuhuuma taittui jo alkuvuodesta laskuun, eikä sota Euroopassa juurikaan tilannetta helpota. Kieltämättä tulee etuoikeutettu olo siitä, että omalla kohdalla tilanteen suurin vaikutus näkyy vain osakekursseissa.

Olen tehnyt liikkeitä markkinalla suhteellisen aktiivisestikin, jonka lisäksi olen onnistunut lisäämään pääomaa salkkuun ennätyksellisen paljon opintolainasta, säästöistä ja palkkatuloista. 

Salkkumuutoksia:

Ostot:


- Eezy: Vahvasti kasvava henkilöstöfirma, hyvä track record epäorgaanisesta kasvusta, elpyy koronasta. Osinkoakin löytyy.

- Citycon: Vakautta salkkuun kiinteistöyhtiöstä, joka maksaa osingot kvartaaleittain.

- Harvia: Löytyy jo salkusta. Kurssi otti mielestäni turhan negatiivisen reaktion Q4-numeroista, joten lisäsin. Lasku on tosin jatkunut.

- QleanAir: Ilmanpuhdistusta SaaS -mallilla toimittava ruotsalaisyhtiö. Liiketoiminta jakautuu defensiiviseen ilmanvaihtopalvelutarjontaan ja kasvavaan kysyntään puhdastilojen segmenteissä. Mielestäni kasvua sai halvalla, mutta yhtiö on ostopäivän jälkeen halventunut vielä selvästi. Osingonmaksaja.

- Nordea: Vakavarainen pankki tuomaan turvaa ja osinkoja.

- Nightingale Health: Mielestäni ostohinnallani huomattava upside. Ostin suunnilleen siinä vaiheessa kun kuvittelin, että sota on hinnoiteltu, joten halusin salkkuuni kovan kertoimen kasvuyhtiön, jonka lasku johtui markkinatilanteesta eikä liiketoiminnan muutoksista.

- Honkarakenne: Löytyy jo salkusta. Raaka-aineiden saatavuus aiheuttaa kustannuspaineita, mutta tilauskanta näyttää hyvältä. Osake otti kovaa osumaa sodasta, ostin samoihin aikoihin Nightingalen kanssa.

- Sprott Physical Uranium Trust Unit: Kuultuani Rahapodin uraanijakson siirryin varovaiseksi uraanibulleroksi. Sprott ei ole osake, vaan eräänlainen rahasto, joka ostaa markkinoilta uraania "holdiin". Lyhyesti ideana on se, että kun uraania tällä hetkellä kaivetaan vähemmän kun sitä käytetään, tarjonnan poistuminen markkinalta Sprottin kautta aiheuttaa hintaan nousupainetta.

- Lisäksi pieniä kryptojen sekä USA- ja Suomi-rahastojen lisäyksiä.

Myynnit:


- Norva24 Group: Rehellisesti sanottuna olin pikavoiton perässä osakeannissa. Sitä ei tullut, joten päätin myydä.

- Fortum: Venäjä-riskin poistelua, ehdin onneksi irti ennen pahinta rytinää.

Yhteensä: 30 011€ (+2 967€ viime kerrasta, noin 2,5kk sitten. Arvonmuutos salkkuun lisättyä pääomaa, salkun tuotto negatiivinen)


Maagiselle seuraavalle kymmentuhatluvulle on päästy! Paljoa ohuemmin ei tosin siellä voisi edes olla, eikä sinne päästy tuotolla vaan laittamalla kättä taskuun.

Kun tässä salkun sisältöä katselee, niin huomaa että omistuksia alkaa olla jo aikamoinen läjä. Niinpä olenkin tullut siihen tulokseen, että tämän vuoden aikana siivoilen suunnitelmaani vähiten sopivat ja huonosti tuottaneet omistukset pois (katson sinua, Smart Eye). Näillä pelimerkeillä pelatessa ongelma vaan on siinä, että kun haluaa pitää kulut ja hajautuksen järkevänä, on ollut viisainta tehdä vähintään 1000€ kertaostoja ja ostaa aina uutta yhtiötä ylipainotuksen välttämiseksi. Siispä salkku on alkanut rönsyilemään.

Jos haluan antaa itselleni edes mahdollisuuden pärjätä pitkäjänteisesti osakepoiminnalla, minun täytyisi teoriassa olla jokaisen yhtiön sijoitustarinasta markkinaa paremmin perillä, eikä sellainen ole 20 yhtiön kanssa ainakaan minulle mahdollista. En kyllä väitä olevani markkinaa paremmin perillä muutenkaan, mutta pienemmällä yhtiömäärällä siihen on ainakin helpompi pyrkiä sitten joskus.


Osinkorintamalla Gazprom ja Fortum jättävät jälkeensä aika ison aukon, jota osittain tänä vuonna paikkaa Sammon massiivinen kertaosinko. Uudet osingonmaksajat, Nordea, Citycon, Eezy ja Qleanair nostavat vuoden osinkoennustetta korkeammalle. Osingot ovat kuitenkin tässä vaiheessa vielä ennusteita.
Viime vuoden osinkotavoite 600€ saattaisi siis olla mahdollinen tänä vuonna. Tavoitteiden aikajana täytynee vetää uusiksi ja tällä kertaa koittaa olla realistinen (:D).
Alustava lista osingoista myös muuttunee vielä, mutta viime vuoteen (467€) verrattuna trendi näyttää sentään oikealta. Näillä numeroilla salkku olisi noin 1,86% osinkotuotossa, kun vuodenvaihteessa vastaava luku oli 1,73%. 

Kiitos lukemisesta, ensi kertaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parhaat osakkeet vuodelle 2021!

Salkkukatsaus, 9/21