Alkuvuoden ajatukset ja sojoitukset & salkkukatsaus

 Alkuvuoden ajatukset ja sojoitukset


Heipä hei! Tammiralli on ohi, vaikkei se omalla kohdallani ikinä edes alkanut. Joka tapauksessa, uusi vuosi toi minulle uuden satsin opintolainaa, ja kun korona meitä vielä runtelee, päädyin tökkäämään koko summan Nordnet-tililleni matkakassan täyttämisen sijaan. Tai no, ennakoin ja otin lainaköntästä 50€ säästötilille kevään budjettia ajatellen. Viime kesänä kerätty kassa riittänee sen voimin elämisen rahoittamiseen, joskin toivon pääseväni aloittamaan työt tänä vuonna jo toukokuussa. 

No, mennäänpä asiaan. Tammikuun alussa talletin heti 3 200€, tarkoituksena laittaa koko summa kiinni heti. Näin myös tein. Listataanpa tähän tammikuun transaktiot:


Myynti: Alibaba
    
Säikähdin uutisia Jack Ma:n katoamisesta ja huhut Kiinan halusta kansallistaa Alibaba saivat minut pelkäämään vielä lisää. Kurssi sukelsi ja möin koko positioni. Fiksua? No ei, onnistuin ajoittamaan myyntini vuoden pohjalukemiin. Ylläri. Jälkiviisastelu turhaa, mutta ainakaan ei enää tarvitse pelätä yllättävien poliittisten riskien realisoitumista.


Ostot: SmartEye, Cibus Nordic Real Estate, Kamux, Fortum

SmartEye-, Cibus- , ja Fortum-bullerointia löytyy edellisestä päivityksestäni, joten enhän minä olisi Sojoittaja enkä mikään, ellen eläisi kuten opetan. Heräteostoksena tuli tehtyä Kamux, jonka laajenevaan liiketoimintaan Ruotsissa ja Saksassa uskon vahvasti. Joku myi sijoitusfoorumilla Kamuxia sanoin "Jos suomalaiset jonkun osaa, niin se on käytettyjen autojen kauppa." Nielin syötin, sillä Suomessa tosiaan autot käytetään loppuun, eikä meitä vanhempaa autokantaa löydy EU:sta kuin Itä-Euroopan maista. Kamuxia ja Fortumia ostin muuten OST:lle. 


Myynti: Fortum

Muut kaupat tein tammikuun ensimmäisinä päivinä, Fortumia minun oli pakko keventää hieman tammikuun lopussa. WSB-ilmiö sai mielestäni markkinaoptimismin kääntymään ahneudeksi ja halusin pienentää osakepainoani kaiken varalta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan salkussani on myös hieman käteistä.


Yhtään pidemmittä puhetta, katotaas miltä salkku näyttää! 4.2.2021


Yhteensä: 19 000€ (Oho, sattumalta vielä tasaluku!)

Lisäsin salkkuun tosiaan 3 200€, joten arvonnousuksi jää 1 023€. Alibaba-farssi huomioon ottaen, ei huono. Nordnetin ja Honkarakenteen viime päivien arvoonnousut alkavatkin jo hiljalleen huimata päätä, ja sisäinen pessimistini kertoo minulle ottamaan rahat ja juoksemaan. 

En kuitenkaan aio yritä ajoittaa markkinaa exitillä ja uudella entryllä, sillä siitä tiedän seuraavan pelkkää pahaa mieltä ja hävittyjä euroja. Lisäksi tunnen omistavani vain yhtiöitä, joiden pitkän aikavälin potentiaaliin omistaja-arvon luojina uskon. 


Osingot ja tavoiteseuranta


Alan kyseenalaistaa viime vuonna asetetun tavoitteeni saada 600€ osinkoja tänä vuonna: en halua uhrata kasvuyhtiösijoituksiani pelkän veronalaisen kassavirran vuoksi. Toisaalta, osingot on kätevä tapa kotiuttaa osa voitoista myymättä mitään. Tilille kilahti niitä jo 4,90€ edestä Cibukselta, josta tosin 15% oli jo jäänyt Ruotsin verottajalle. Bruttona osinkosaldoni tälle vuodelle on siis kutakuinkin 5,76€. Cibus tarjonnee saman määrän herkkua vielä yksitoista kertaa tänä vuonna. 

Nordnetin toimitusjohtaja taas esitti osinkoa jaettavaksi 0,15€ (1,51kr) osakkeelta. Minun 110 osakkeen omistuksellani tämä tekee 16,5€ pläjäystä. Ei huimaa päätä, tosin en paljoa osinkoa Nordnetiltä vielä odottanutkaan. 

Fortum puolestaan nostaa osinkonsa 1,10 eurosta 1,12 euroon. 50 osakkeen omistuksellani osingot siis kasvavat kokonaisen yhden euron.

Myös Kone jakanee tänä vuonna suuremman osingon, sillä hallitus ehdotti tänä vuonna jaettavaksi 0,50€ lisäosinkoa osakkeelta. 20 osakkeen omistuksellani tämä tietää 10€ lisätiliä.


Tässä lienevät kaikki ilmoitetut muutokset omistamieni yhtiöiden osingoissa, joten tehdäänpä pientä laskelmaa: oletetaan muiden omistamieni yhtiöiden pitävän osinkonsa edellisvuoden tasolla.

No, reiluun puoleenväliin päästään. Vaatii joko yllätysosinkoja runsaammalla kädellä tai lisäpanostuksia, jotta 600€ saadaan rikki. Salkkuni kokonaisosinkotuotto näillä luvuilla on 1,8%, joten suurempi painotus osinkopapereihin ei varmaankaan olisi pahasta. Jos olisin tankannut salkkuun koko rahalla jotain osinkomonsteria, kuten AT&T:tä, ei tämän vuoden tavoitteesta tarvisi stressata, sillä 300€ bruttoaisi sen voimin mukavasti. Pidetään kuitenkin makrotavoite siellä vuodessa 2030 ja 12 000€ vuotuisissa osingoissa.


Ensi kertaan!

- Sojoittaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden ensimmäinen salkkukatsaus! Miltä näyttää rytinän jälkeen?

Parhaat osakkeet vuodelle 2021!

Salkkukatsaus, 9/21