Parhaat osakkeet vuodelle 2021!

 Parhaat osakkeet vuodelle 2021!


Tervetuloa! Satojen tuntien analyysin jälkeen (not) julistan parhaat osakkeet omistaa vuonna 2021. Nämä eivät ole sijoitussuosituksia, mutta itse olen seurannut yhtiöitä ja käteistilanteen salliessa juuri nämä ovat ne yhtiöt, joita tankkaan, 

Olen jakanut yhtiöt kolmeen kategoriaan: 

1. Osinkomyllyt; vakaata kasvua ja kassavirtaa. Mikäli haluat pitää osakepainosi korkealla mutta tasapainottaa riskiä, seuraa näitä.

2. Teknoraketit; innokkaimmat ovat ehtineet jo julistaa uuden teknokuplan syntyneen. En yhdy väittämään. Teknologiaosakkeet ovat houkuttelevia kohteita nälkäisille sijoittajille. Jos kaipaat riskiä, jännitystä ja räjähtävää tulevaisuuden tuottopotentiaalia, seuraa näitä.

3. Koronaelpyjät; pandemia kuritti eräitä toimialoja enemmän kuin toisia. Jos uskot koronan vaikutusten olevan jo pian ohi, seuraa näitä.


Jokainen kategoria sisältää kolme yhtiötä, joiden potentiaalia sijoituskohteena puntaroin ensi vuodelle.   



Vuoden 2020 osinkomyllyt: Top 3


Koska esimerkiksi osakesäästötilille osinkoyhtiötä ostavan on verotuksen kannalta järkevintä ostaa kotimaisia yhtiöitä, valitsin kaksi yhtiöistä kotimaan pörssistä.


1. Fortum

Nykyisellä korkotasolla Fortumia voisi kuvailla peräti halvaksi - päivän kurssi antaa P/E luvuksi 16 ja osinkotuotoksi 5,65%. Fortum on Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottaja, ja muun muassa autoilun sähköistymisen kiihtymisen vuoksi sähköyhtiö ei varmasti ole huonoin mahdollinen sijoituskohde. Fortumille uniikin aseman tarjoaa sen laaja tuotantoportfolio, jossa esimerkiksi vesivoimaloiden tuotannon ajastaminen mahdollistaa katteiden säilyttämisen hyvällä tasolla. Uniperin kautta Fortumilla on myös infrastruktuuria käsitellä vetyä ja kaasua. 

Fortum ilmoitti nostavansa vuoden 2021 osinkonsa 1,10 eurosta 1,12 euroon, ja yhtiön uusi osingonmaksutavoite on maksaa kasvavaa osinkoa. Huono juttu, jos odotti Fortumilta megainvestointeja, hyvä juttu osinkosijoittajalle. 

2. Cibus Nordic Real Estate (Ruotsi)

Kielitaitoisemmat voivat päätellä nimestä, että kyseessä on kiinteistöyhtiö. Oikein! Cibus on kiinteistösijoitusyhtiö, joka sijoittaa ruoka- ja päivittäistavarakauppakiinteistöihin. Ihmiset tarvitsevat ruokaa, joten mutuilemalla voisi päätellä vuokralaisten liiketoiminnan olevan vähäriskistä ja suhdannekestävää. 

Yhtiöllä on 280 kiinteistöä Suomessa ja Ruotsissa, ja sen päävuokralaisia ovat mm. Kesko, S-Ryhmä ja Tokmanni. Suurin yksittäinen liiketoiminta-alue on Helsingin seutu.   

Numeroiden valossa myös Cibus näyttää houkuttelevalta. Osinkotuotto on mukavat 5,5% päivän kurssilla, ja yhtiö on asettanut tavoitteekseen kasvattaa osinkoa 5% joka vuosi. P/E 18 ei tosin ole enää halpa, mutta luulenpa, että tässä on silti yksi vahvimmista ehdokkaista alkuvuoden osakeostoilleni.

3. UPM

Tylsä metsäyhtiö. UPM oli lyhen aikaa salkussani kesällä, mutta vaihdoin sen riskipitoisempaan. Varovaisemmalle sijoittajalle UPM tarjoaa vakautta ja kassavirtaa: päivän kurssi antaa osinkotuotoksi 4,26%. 

UPM on tehnyt valtavia investointeja Uruguayhyn ja Saksaan, jotka antavat luottoa yrityksen kassavirtaan tulevaisuudessa. Mielenkiintoinen fakta on myös se, että UPM on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja. 
Toistaiseksi, sijoittavat odottavat investointien valmistumista ja kurssikehitys on ollut positiivista. Itse ostan Fortumia ja Cibusta ennen UPM:ää, mutta positiiviset uutiset projektien kehittymisestä ja lopulta tuotannon aloittaminen niissä tulee varmasti näkymään osinkojen lisäksi myös UPM:n kurssissa.


Vuoden 2021 teknoraketit: Top 3

Tätä listaa voisi jatkaa pidemmällekin. Teknologia on alana valtavan laaja, ja pitää sisällään kaikki avaruusteknologiasta videopeleihin, tekoälyyn tai terveysteknologiaan.


1. MindMed

MindMed löytyy salkustani, joten mielipiteeni ei ole täysin objektiivinen. MindMed on siis terveysteknologiayhtiö, joka tutkii uusien lääkeaineiden käyttöä mm. addiktioiden ja ADHD:n hoidossa. Yhtiön hoidot ovat vielä testausvaiheessa, eikä varsinaista liiketoimintaa siis ole. Osakekurssi perustuu täysin spekulaatioon tutkimustuloksista ja liiketoiminnan aloittamiseen liittyvistä luvanhakuprosesseista, joten riskiä tässä ei ainakaan puutu. Yhtiön tulos on tietysti näistä syistä ollut raskaasti tappiollinen (Q3 2020 mennessä vuoden tappiot 21,4 miljoonaa dollaria), mutta kassassa on vielä toistaiseksi 18,2 miljoonaa. 

Timanttisin skenaario MindMedissä on ehkä juuri laillistettujen lääkeaineyhtiöiden muutama vuosi sitten nähty rakettimainen nousu, mutta tähän on vielä rajusti matkaa. Vähintään yhtä todennäköistä on, että yhtiö vaatii lisärahoitusta omistajiltaan tai joutuu konkurssiin. 

2. Smart Eye

SmartEye on silmänliiketunnistinyhtiö. Yhtiön liiketoiminta perustuu siis ohjelmistoon, jota käytetään autoissa kuljettajan silmänliikkeiden tunnistamiseen. Autojen ja liikenteen regulaatio on ajuri Smart Eyen tuotteen kysynnän kasvamiseen. 

2021 on yritykselle tärkeä vuosi. Myynti on kasvanut nopeasti, ja sen odotetaan jatkuvan. Suurimpana riskinä lienee uuden kilpailijan ilmestyminen markkinoille, mutta toisaalta esimerkiksi autovalmistajat eivät itse ole vielä kyenneet luomaan Smart Eyen ohjelmistoa vastaavaa järjestelmää. Liiketoimintasegmentti on kuitenkin nopeasti kasvava, ja Smart Eyen tuote (lukemani mukaan) markkinan paras. 

Luulen Smart Eyen olevan Cibuksen lisäksi toinen erittäin vahva ehdokas vuoden 2021 ensimmäiseksi osakeostoksi. 


3. Apple

Yksi tutumpikin yhtiö tähän piti valita. Apple on varmasti yksi maailman seuratuimmista yhtiöistä, joten uskon minua viisaampien hinnoitelleen osakkeen varsin tehokkaasti. Apple on kestosuosikki menestyjäksi sen käsittämättömän vahvan brändin ansiosta. Applen tuotteet menevät merkkiuskollisille kaupaksi, aivan sama mitä ne ovat. Tämän vuoksi otin uutisen Applen suunnitelmista aloittaa sähköautojen tuotanto lähivuosina vastaan varsin positiivisin mielin. 



Vuoden 2021 koronaelpyjät: Top 3


1. Ryanair

Lentoyhtiöt tulevat toipumaan koronasta isosti. Ryanairin kurssi on toipunut koronasta jo reilusti pandemiaa edeltävälle tasolle. Tämä ei mielestäni ole uhka, sillä yhtiö on selviytynyt kuluneesta vuodesta selvästi useita kilpailijoitaan paremmin. Lisäksi Ryanairin liiketoimintamalli halpalentoyhtiönä on todettu kannattavimmaksi kuin perinteisillä lentoyhtiöillä.

Koska Ryanair operoi valtavasti Euroopan sisällä, on myös Euroopan maiden nopeasti aloitetut rokotustoimet vihreä valo Ryanairille. Liikematkustuksen väheneminen tulee ajamaan bisnesluokilla rahansa tekevät perinteiset lentoyhtiöt kriisiin heti patoutuneen kysynnän jälkeen, mutta Ryanair tulee porskuttamaan eteenpäin kokonaismarkkinan hintajohtajana.


2. Scandic Hotels Group

Tukholman pörssiin listatulla Scandicilla on vuoden takaiseen hintaansa vielä reilusti matkaa. Vuoden 2020 helmikuussa kurssi oli korkeimmillaan 82,53 kruunua, maaliskuussa alimmillaan 16,53 kruunua ja joulukuu päättyi hintaan 34,80. 

Pääasiassa Pohjoismaissa operoivan Scandicin liikevaihtoon odotan itse piikkiä ennen kuin lentomatkustus voi täysin alkaa, sillä maiden sisäinen kysyntä saattaa antaa yhtiölle myyntiä jo ennen kansainvälisten matkustusrajoitusten purkamista. Toisaalta, vähentynyt liikematkustus syö osansa myös Scandicin kakusta. Vielä lähitulevaisuus tulee olemaan Scandicille vaikea, mutta mitä pidemmälle menemme vuotta 2021, alkavat yhtiön kassahanat taas aukeamaan. 

Jos liiketoiminta palautuu samalle tasolle kuin alkuvuonna 2020, kurssi voi kolminkertaistua. Tämä on tosin iso ja hieman epärealistinenkin JOS.


3. Carnival Corporation

Maailman suurin risteily-yhtiö on myös saanut osansa koronakärsimyksestä. Alkuvuoden 2020 yli 50 dollarin huipuista ollaan elvytty vasta 21 dollariin. 

Erona hotelleihin ja lentoyhtiöihin Carnivalissa on se, ettei liikematkustuksen merkittävä väheneminen vaikuttaisi siihen juuri lainkaan; risteilyt ovat puhdasta vapaa-ajan toimintaa. Yhtiöllä on 87 alusta, jotka operoivat eri brändien alla Pohjois-Amerikassa, eri puolilla Eurooppaa ja Australiassa. 

Oletettavasti rajoitusten ja pandemian salliessa patoutunut kysyntä purkautuu myös risteilyihin, enkä näe syytä miksi Carnivalin myynti jäisi koronaa edeltävästä ajasta merkittävästi. Carnivalin näen enemmän "Milloin?", kuin "JOS" -merkkisenä kysymyksenä.




No niin, lista on valmis!

Näitä yhdeksää osaketta seuraan ja muutamaa suunnittelen ostavanikin. Palaan tähän kirjoitukseen säännöllisesti ja seuraan yhtiöiden kurssikehitystä, näille poiminnoille voi vuoden päästää joko nauraa tai itkeä. 

Hyvää uutta vuotta!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden ensimmäinen salkkukatsaus! Miltä näyttää rytinän jälkeen?

2021 Tilinpäätös

Salkkukatsaus, 10/2021