Numerot pöytään - Ensimmäinen salkkukatsaus

 Ensimmäinen salkkukatsaus


Tervetuloa, nyt päästään oikeiden asioiden äärelle. Käyn salkkuni läpi, ja kerron ihan suoraan mitä omistan ja kuinka paljon. Pohjustuksena ja kertauksena esittelystä, olen tosiaan 22-vuotias opiskelija ja salkkuni on pääasiassa opintolainalla ja kesätyöansioilla rahoitettu. 

Tässäpä siis sijoitusvarallisuuteni kaikessa komeudessaan. Yhteissummaksi koko sijoitusvarallisuudesta tulee siis 13 710 €. 


Otetaanpa alkajaisiksi muutama selittely.

Digia, Siili Solutions ja CapMan ovat salkussani huomattavan pienellä painolla, joka johtuu virheestä aloitellessani osakeostoja. Nordnet tarjosi ensimmäiset ostot 0€ välityspalkkioilla, joka sai minut innostumaan ostamaan osakkeita pienemmilläkin summilla. Inderesin mallisalkku oli suurin yksittäinen tekijä, joka innosti minut lisäämään nämä yhtiöt salkkuuni. Samassa rytäkässä ostin yhden kappaleen Applea. Määrä on sittemmin nelinkertaistunut osakkeen splitin ansiosta.


Nordnet ja Alibaba ovat salkkuni tuoreimpia lisäyksiä. Asiakkaana osallistuin Nordnetin antiin, ja viime viikolla ostin Black Friday -kampanjasta Alibabaa.


Ideksirahastot olivat ensimmäiset sijoitukseni, jotka tuovat mukavaa vakautta osakepoimintojen ympärille. Kasvustrategia ja tavoitteet vuosille 2021 ja 2022


Osingot. 

Vaikkei osinkosijoittaminen ole kustannustehokkain tapa sijoittaa, ajatus tasaisesta, passiivisesta kassavirrasta on minusta äärimmäisen houkutteleva. Siksipä seuraavaksi kahdeksi vuodeksi otan tiukat tavoitteet kasvattaa salkkuni osinkovirtaa merkittävästi. 

Vuonna 2020 salkkuni yhteenlasketut brutto-osingot olivat 135,21€. Siis vajaa prosentti salkkuni koosta. Ei kovinkaan kummoinen summa, joka tosin osaksi selittyy sillä, että lisäsin mm. Sammon ja Fortumin salkkuuni vasta osingonmaksun jälkeen. 

Oli miten oli, vuoden 2021 tavoitteeni sijoittajana tulee olemaan 600€ brutto-osingot. Tämä tarkoittaisi reilua nelinkertaistamista tähän vuoteen verrattuna. 

Vuodelle 2022 otan erittäin kunnianhimoisen tavoitteen: 1 352€ brutto-osingot. Aivan, kahden vuoden tavoitteeni on kymmenkertaistaa osinkotuloni. Tämä tulee olemaan erittäin vaativaa: en tule saavuttamaan tätä ilman loistavia sijoituspäätöksiä JA reilua pääoman lisäystä salkkuuni. Lisättäköön vielä, etten tule juoksemaan sokeana osinkojen perässä, vaan tottakai sijoitushorisonttini on vuoden 2022 osingonmaksuja pidemmällä. Otetaan pidemmän aikavälin tavoitteeksi vaikka 12 000€ vuosiosingot vuonna 2030. Tonni kuukaudessa.Laskelmat, jotta saavutan vuoden 2021 tavoitteen

Mikäli opintolainaan ei tehdä muutoksia ja elämäntilanteeni mahdollistaa koko opintolainan käyttämisen sijoituksiin - kuten pitkälti tähänkin asti - voin ruokkia salkkuani 5 850 eurolla. Ansiotulot tulen todennäköisesti kokonaan käyttämään elämiseen, kuten tähänkin asti. 

No, lasketaanpa sitten: 

Salkkuni parhaat osingonmaksajat ovat (ei järjestyksessä) Sampo, Kone, Fortum ja Gazprom. Näiden neljän uskon kaikkien maksavan vähintään edellisvuoden suuruisen osingon:
Nykyisillä osinko-osakkeillani luvassa olisi noin 40% tavoitteestani, mikä on hyvä pohja ensi vuodelle. Airbusilta, Mindmediltä, Honkarakenteelta ja Alibabalta osinkoja on tuskin vuonna 2021 vielä odotettavissa. Sen sijaan Nordnet saattaisi olla ensi vuonna uusi osingonmaksaja, joskaan en siltä suuria osinkotuottoja vielä lähivuosina odottele. Digia, CapMan, Siili Solutions ja Apple lisäävät pottiin yhteensä 10-20€. Näyttäisi siis siltä, että noin 350€ osinkoja on vielä saamatta. Nopealla matematiikalla selviää, että osinkovaade tuolle ensi vuoden opintolainapotille, 5 850€, on 6%, jotta puuttuva 350€ saataisiin ilman salkun nykyisten yhtiöiden osingonkorotuksia kasaan.
Noniin. Salkkuesittely alkaisi olla pikkuhiljaa tässä, toivottavasti pystyin avaamaan ajatusmaailmaani ja tavoitteitani edes jollain tavalla ymmärrettävästi. 

Päivittelen tässä joulukuun aikana vielä ostosuunnitelmistani ensi vuodelle, sekä mahdollisesti jonkunlaista Q4-yhteenvetoa. 

Kiitos kaikille lukijoille!


- Sojoittaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden ensimmäinen salkkukatsaus! Miltä näyttää rytinän jälkeen?

Parhaat osakkeet vuodelle 2021!

Salkkukatsaus, 9/21